S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "Povolit vše" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Nastavení cookies

KONTAKTY

ZBOŽÍ V AKCI

cena před slevou 189 Kč
naše cena 161 Kč
cena před slevou 189 Kč
naše cena 161 Kč

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 249 Kč


Rozdělení tichých vín dle jakosti

Stolní víno

Stolní víno je starší, ale přesto pužívané, označení pro víno nejnižší kategorie. Může být vyrobeno z hroznů, z odrůd moštových, stolních a neregistrovaných, z kterékoliv země EU. Není přípustné, aby bylo víno označeno názvem odrůdy, oblastí, vinařskou obcí, viniční tratí ani jiným zeměpisným názvem.

Zemské víno

Zemské víno musí splňovat několik kritérií. Musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Minimální cukernatost je 14 °NM. Zemské víno může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou. Tato kategorie je zavedena zákonem od roku 2004.

Jakostní víno

Jakostní víno musí být vyrobeno z tuzemských hroznů. Hrozny musí pocházet z vinice pro jakostní víno a z jedné vinařské oblasti. V oblasti kde se hrozny sklidí, musí být víno vyrobeno. Minimální cukernatost hroznů musí být minimálně 15 °NM. Jakostní víno musí být zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI). Dále se dělí na:

  • Jakostní víno odrůdové - toto víno je vyrobené nejvýše ze 3 odrůd. Tyto odrůdy musí být uvedené ve Státní odrůdové knize.
  • Jakostní víno známkové - víno vyrobené ze směsi hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno nebo smísením jakostních vín podle stálé receptury.

Jakostní víno s přívlastkem

Hrozny, z kterých se vyrábí jakostní víno, musí splňovat všechny požadavky. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti. Odrůda, cukernatost, původ a hmotnost musí být ověřena SZPI. Mošt se nesmí doslazovat řepným cukrem ani jinak. Jakostní víno s přívlastkem může být vyrobeno z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd. Jestliže je podíl jednotlivých odrůd min. 15 %, uvádí se na etiketě v sestupném pořadí. Vína s přívlastkem dále dělíme na:

  • Kabinetní víno -Kabinetní víno bývá kvalitní, suché, lehčí víno. Cukernatost hroznů je 19-21 ° NM.
  • Pozdní sběr - Pozdní sběr jsou vína, která jsou vyráběna s pozdějším termínem sběru dobře vyzrálých hroznů. Cukernatost hroznů dosahuje 21-24 °NM. Jsou to kvalitní, suchá či polosuchá vína.
  • Výběr z hroznů -Výběr z hroznů jsou plná extraktivní vína s vyšším obsahem alkoholu a vyšším obsahem zbytkového cukru. Cukernatost hroznů je 24-27 °NM.
  • Výběr z bobulí - Výběr z bobulí jsou plná polosladká či sladká vína. Hrozny, které zrály velmi dlouho na vinici a dosáhly cukernatosti 27 °NM.
  • Výběr z cibéb - Výběr z cibéb jsou extraktivní, vzácná, sladká vína. Cukernatost hroznů dosáhla 32 °NM. Takto vyzrálé hrozny, díky extrémně dlouhé době zrání, se na vinici změní na hrozinky - cibéby.
  • Ledové víno - Ledové víno bývá velmi extraktivní, sladké, poměrně vzácné, a proto drahé. Víno se vyrábí ze zmrzlých hroznů a to lisováním. Mošt, který se takto získá, musí mít alespoň 27 °NM cukernatosti. Hrozny se sklízí při teplotě alespoň - 7 °C. Nesmí při lisování rozmrznout. Část vody zůstává v bobulích ve formě ledových krystalů. Šťáva je tak velmi koncentrovaná.
  • Slámové víno - Slámové víno je aromatické, velmi extraktivní, sladké, vzácné, a proto drahé víno. Toto víno se vyrábí z hroznů dosoušených na podložkách, po dobu nejméně tří měsíců po sklizni, na slámě či rákosu. Druhý způsob je zavěšení hroznů v dobře větraném prostoru. Část vody se z bobulí odpaří a koncentruje se obsah extraktivních látek. Hrozny musí být dobře vyzrálé a nepoškozené. Mošt musí mít nejméně 27 °NM. Slámové víno se většinou vyrábí z hroznů bílých odrůd.

 

YWE3MzFhYj